Sortiranje po:
Izaberite kamen:

55800.00 - 297600.00

Ogrlice i lanci

Ogrlica je ukrasni predmet, vrsta nakita koja se nosi oko vrata (oko grla). Najčešće se izrađuje od plemenitih metala, a može se izraditi i od bisera ili dragog kamenja.

1
1
Ogrlice i lanci

Vrsta i vrednost ogrlice

Najčešće se izrađuje od plemenitih metala, a može se izraditi i od bisera ili dragog kamenja. Vrednost ogrlice može biti velika ukoliko je urađena od skupog materijala ili je izrađena kao umetničko delo.

Lanac kao poseban komad nakita

Ogrlice zauzimaju posebno mesto u nakitu koji krasi i govori o našem senzibilitetu i neosporno je povezan sa magijskim aspektom i vrlo je ozbiljno estetsko pitanje. Ogrlice se često poklanjaju prilikom najbitnijih događaja u životu (prilikom veridbe, prilikom donošenja bebe na svet, prilikom krštenja itd.), prenosi se sa kolena na koleno i čuva se kao najveća dragocenost. Šarl Bodler je napisao pesmu "Nakit" koja ističe erotičnost nakita koji krasi žensko telo, iskreno asocira baš na lanac ili ogrlicu.

Citat:
"Kada u igri zveči podrugljivo i jasno,
taj svet što se metalom i kamenjem preliva
ushićuje me, i ja volim besno i strasno
stvari u kojima se zvuk sa svetlošću sliva."

Kada birate ogrlicu, birajte je sa puno pažnje, i uskladite je sa sobom. U zlatari Tanasković ćemo Vam pomoći pri izboru koliko je god to moguće.

Back to top levo 01 Desni side baner