Dijamant

ŠTA JE DIJAMANT?

Dijamanti

Dijamant (grčka reč adams - nepobediv) je bezbojna, kristalna supstanca sa velikim indeksom prelamanja svetlosti. Dijamant je alotropska modifikacija ugljenika. On je najtvrđi mineral u prirodi. Zbog toga se koristi za sečenje, brušenje i poliranje drugih mekših materijala. Na Mosovoj skali tvrdoće zauzima najviše mesto sa tvrdoćom 10.
Ugljenikovi atomi u dijamantu zauzimaju tetraedarsku strukturu, svaki atom ugljenika ima 4 sigma veze. Tvrdoća i sposobnost dijamanta da prelama svetlost posledica su njegove strukture.
Sečenjem i poliranjem dijamanata dobija se BRILIJANT koji se koristi u izradi nakita. Poliranje se izvodi dijamantskom prašinom.
Na osnovu rečenog dolazimo do zaključka da je dijamant najtvrđi i najsjajniji kamen. Još se treba upoznati sa nekim stvarima karakterističnim za dijamant i krenuti u kupovinu. Naš cilj je da Vama za sumu novca koju ste odvojili odaberemo najbolji nakit sa najboljim kamenom.
Na cenu dijamanta utiču 4 faktora. Postoje 4 slova C koja nam pomažu u određivanju kvaliteta dijamanta.
CARAT - karat je mera za težinu dragog kamenja (1ct = 0,20gr)
COLOR - boja. Odsustvo boje se kod dijamanata najviše ceni
CLARITY - čistoća. Česte su male inkluzije i kristali unutar kamena
CUT - brušenje. Pod brušenjem se podrazumevaju oblik i kvalitet sečenja. Najčešći oblik je round briliant cut, ili kako se kod nas kaže BRILIJANT.

CARAT (težina)

Težina dijamanta - Karat, carat

To je pojam koji je uvek isti. Znači 1ct je uvek težine 0,20gr. Ne mora da znači da sve što je veće mora biti i vrednije, ali u ovom slučaju jeste. Dijamant u komadu koji je na primer težine 2ct ima veću vrednost od 4 brilijanta težine 0,5ct, prosto zato što su u prirodi veći kristali dijamanata ređi. Dijamanti se mere do tačnosti od dve decimale, što ne treba da iznenadi ako na sertifikatu možda piše Ct 0,15 ili 0,33 ... ili 1,23. Svaki zlatar koji prodaje dijamante ili drugo drago kamenje je dužan da izda sertifikat o njegovoj finoći, čistoći, ceni, sa pečatom i potpisom iza kojeg moraju da stoje sa potpunom odgovornošću.

COLOR (boja)

Boja dijamanata

Dijamanti postoje u svim duginim bojma, ali se u prodaji najčešće pojavljuju bezbojni ili približno bezbojni. Postoje i "fansy" dijamanti u bojama kao što su plava, roze ili crvena. Gradacija cene kamena se vrši određivanjem odsustva boje u kamenu. Manje boje, više gradacije što znači i veća cena. Najskuplji su apsolutno bezbojni dijamanti i fansy zato što su retki. Za fansy boje važi pravilo - što intezivnija i čistija boja, to je veća cena.
Kada ljudi shvate koliko mala razlika u boji može značiti u ceni, često se za isti novac odlučuju da kupe prilično veći kamen sa nižom gradacijom boje.

CLARITY (čistoća)

Čistoća dijamanta - Clarity

Retki su dijamanti za čiju čistoću stručnjaci koji gradiraju kamenje koriste optička povećala od 10x, jer se ne vide inkluzije unutar kamena, ni spoljne nepravilnosti. Takvo kamenje koje podari priroda je jako skupo (prirodno čisto i pravilno). Sa druge strane ima kamenja koje je puno inkluzije koje mu ugrožava lepotu, trajnost a i cenu. Postoji i kamenje koje je između ove dve vrste, ali mu njegove mane primetne inkluzije ne narušavaju lepotu i trajnost ali ni cenu. Treba reći da svaki kamen sa inkluzijom je lošiji kamen.

CUT (sečenje)

Sečenje dijamanta - Brušenje dijamanta

Sečenje ili brušenje dijamanata je jedini ljudski doprinos lepoti brilijanta. Brušenje dijamanata započinje u 17. veku. Tada su se dijamanti brusili u poluokrugle oblike, kapljice i dr. Brusači su radili na najvišim spratovima kuća, gde je bilo najviše svetlosti. U drugoj polovini 19. veka posle dugog eksperimentisanja Henry Moris je objavio prvi moderni brilijantni brus, koji je kasnije još bolje usavršio i matematički objasnio. Danas, kvalitetno brušen kamen može dobrom vatrom da umanji loš efekat niže rangirane boje ili da prikrije neku manju inkluziju. U praksi se nailazi često na kamenje koje je brušeno daleko od idealnog, da bi se uštedelo na težini neobrađenog kristala. Tako da ako imamo dva kamena gde se karati, boja i čistoća poklapaju, a brušenje kod jednog lošije znatno, prodaju se po dobroj ceni. Pri kupovini treba obratiti pažnju na dobro ili loše brušenje, jer su cene često približne.

Back to top levo 01 Desni side baner