Meksički zlatnik od 50 pesosa (Centenario)

Meksički zlatnik od 50 pesosa (Centenario)

Prvo izdanje meksičkog zlatnika od 50 pesosa, poznatog još kao Centenario, iskovano je 1921. godine. Ova kovanica je bila toliko popularna tako da je njeno kovanje nastavljeno i u kasnijim godinama.

U razdoblju između 1949. do 1972. godine proizvedeno je skoro četiri miliona primeraka koji su na sebi imali utisnutu 1947. kao godinu izdanja, zbog čega se zlatnici toga godišta smatraju pretiskom.

Nakon što je građanima SAD krajem 1974. ponovno zakonski omogućeno da poseduju zlatni novac, meksički zlatnik od 50 pesosa postao je jedan od najpopularnijih i najtraženijih.

S prednje strane kovanice prikazan je lik devojke sa krilima koja predstavlja slobodu, sa lovorovim vencem u levoj ruci i sa slomljenim okovima u desnoj ruci.

Sa leve strane ispisana je nominala "50 PESOS ", a sa desne strane je utisnut podatak o količini čistog zlata koju kovanica sadrži: 37,5 gr. ORO PURO.

Pri dnu su ispisane dve godine, 1821. godina završetka rata za nezavisnost Meksika i godina izdanja.

Dva poznata meksička vulkana prikazana su u pozadini (Popocatepetl i Iztaccihautl).

Na stražnjoj strani utisnut je meksički grb, orao koji u kljunu drži zmiju. Kružno oko orla ispisan je tekst ESTADOS UNIDOS MEKSICANOS.

Meksički zlatnik od 50 pesosa sadrži 1,2057 unci čistog zlata, a izrađen je od legure koja se sastoji od 90 posto zlata i 10 posto bakra. Prečnik mu je 37 mm, debljina 2,69 mm, a ukupna težina 41,66 grama.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner