Austrijski zlatni dukat "Franc Jozef" jednostruki i četvorostruki

Austrijski zlatni dukat "Franc Jozef" jednostruki i četvorostruki

Generalno najrasprostranjeniji dukat na našim prostorima krajem 19-og i početkom 20-og veka smatrao se sredstvom očuvanja vrednosti, pa su ga brojni građani Austro-Ugarske monarhije, ali i drugih zemalja Evrope kupovali kao venčani dar, kao poklon pri rođenju deteta ili naprosto kao zalog za budućnost. Koristio se takođe i za međunarodna plaćanja.

Ovaj dukat se i danas izrađuje u milionskim količinama u Austrijskoj kovnici Muenze Osterreich u obliku kakav je i imao i izvorni dukat iz 1915. godine, što uključuje i godinu izdanja koja je utisnuta na njemu. Obe kovanice izrađene su od zlata čistoće 986 (98.6% čistog zlata).

Jednostruki dukat "Franc Jozef"

Prečnik jednostranog dukata iznosi 20mm, debljina mu je 0.7mm, a težine je 3.49gr.

Na prednjoj strani dukata otisnut je lik Cara Franje Josipa (Franc Jozef) okružen tekstom: FRANC IOS IDG AVSTRIAE IMPERATOR. Na drugoj strani dukata nalazi se grb Austro-Ugarske monarhije, dvoglavi austrijski carski orao, okružen tekstom HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A 1915.

Četvorostruki dukat "Franc Jozef"

Težina četvorostrukok dukata iznosi 13.96gr, prečnika je 40mm, a debljina 0.7mm.

Na prednjoj strani dukata utisnut je lik cara Franje Josipa u svečanoj imperatorskoj odeći i tekst FRANC IOS IDG AUSTRIAE IMPERATOR. Na poleđini dukata nalazi se grb Austro-Ugarske monarhije, dvoglavi austrijski carski orao sa tekstom HUNGAR BOHEM GAL LOD ILL REX A A 1915. Na dnu kovanice nalazi se brojka 4 u zagradama, koja potvrđuje vrednost od 4 dukata.

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Back to top levo 01 Desni side baner